Sportmassage


Een sportmassage is zoals de naam al zegt speciaal voor sporters. De massage is bedoeld om sportblessures te voorkomen en klachten te verminderen en het herstel na een blessure te bevorderen. Wanneer een sporter zich regelmatig laat masseren draagt dit bij tot een effectievere training en betere prestaties.

Met sportmassage wordt het lichaam geholpen bij het herstel en draagt het bij tot een beter prestatievermogen.


Wanneer wordt een sportmassage het meest toegepast?


Een sportmassage kan op verschillende momenten worden toegepast, zoals bijvoorbeeld:

  • Binnen enkele dagen na een training of wedstrijd
  • Voor deelname aan een sportieve activiteit als onderdeel van een warming-up.
  • Tijdens een training of een toernooi.
  • Direct na, of binnen enkele uren na een sportieve activiteit als onderdeel van een cooling down.


Sportmassage als onderdeel van een warming-up


Voor je gaat sporten is het van essentieel belang dat je eerst je lichaam opwarmt en klaarstoomt voor inspanning, om complicaties na het sporten te voorkomen.

Een sportmassage kan deze warming-up ondersteunen maar niet vervangen. Zo moeten spieren onder andere op de juiste spierspanning worden gebracht en moeten zij beter doorbloed zijn. Een dergelijke voorbereidende sportmassage kan door sporters gebruikt worden om naast de fysieke voorbereidingen zich ook nog mentaal voor te bereiden op de prestatie die zij moeten gaan verrichten.


Sportmassage als onderdeel van een cooling down


Ook na het sporten moeten de spieren weer behandeld worden. Dit keer moeten zij in ontspanning gebracht worden.

Door lichamelijke inspanning bij trainingen en prestaties loopt het lichaam schade op. De spieren spannen zich namelijk tijdens een prestatie en leveren zware kracht. Ook zijn ze soms lange tijd uitgerekt. De spierbanden en pezen geleiden bewegingen en vangen krachten op. De sportmasseur houdt rekening met de toestand waarin de spieren verkeren bij een massage. Aan de hand van het doel van de massage en de toestand van de spieren past hij de handgrepen, tempo en doseringen toe.